Türkiye, Ukrayna’nın Nijerya’ya 25 bin ton tahıl göndermesi için hazırlık yapıyor – Ukrinform

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ukrayna’nın Türkiye’nin Samsun limanından Nijerya’ya gönderilmek üzere hazırlanan 25.000 tonluk bir tahıl kargosundan bahsetti. Bu kargo, Dünya Gıda Programı’nın Grain from Ukraine programının bir parçası olarak gönderilmekte.

Bodnar, Ukrayna’nın Türkiye’nin Samsun limanından Nijerya’ya gönderilmek üzere hazırlanan 25.000 tonluk tahıl kargosundan bahsederek, bu tahılın Ukrayna’nın Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında Ukrayna limanlarından birinden toplu olarak Türkiye’ye getirildiğini ve şu anda Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı himayesinde Türkiye’de depolandığını ifade etti.

Daha sonra, bu tahılın Dünya Gıda Programı ile işbirliği yaparak, Nijerya gibi ülkelere tahıl tedarik etmeye yönelik çalışmaların başladığını belirtti. Türkiye’nin Samsun limanını ziyaret eden ve kargoyu Nijerya’ya götürecek olan Fuat Sezgin gemisinin kaptanı da Ukrinform’a yaptığı açıklamada, 25.000 tonluk tahılın yaklaşık bir ay içinde Nijerya’ya ulaşacağını belirtti.
Geminin kaptanı Tolga Özal, kargonun yaklaşık 10 gün daha gemiye yükleneceğini ve ardından Nijerya’ya doğru hareket edileceğini açıkladı.

Diplomatik temsilcilerin yanı sıra, Türkiye’deki Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın temsilcileri de Samsun limanını ziyaret ederek tahılın paketlenme ve gönderilme işlemlerini inceledi.

Grain from Ukraine programı kapsamında Ukrayna’nın Kyiv’de düzenlediği ikinci zirve sonucunda 23 ülkenin desteklediği ortak bir açıklama kabul edildi. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan tarafından desteklenen açıklamanın ardından BM Genel Sekreteri’nin sözcüsü Stéphane Dujarric, Ukrinform’a yaptığı açıklamada Ukrayna’nın deniz koridoru tahıl ihracatının dünya pazarları üzerinde olumlu etkisinin olduğunu, ancak artan tedariklerin yanı sıra istikrarın da gerektiğini belirtti.