Turkey: “Dark day for online free expression” as new 'disinformation law' is passed - Amnesty International

Türkiye: Yeni ‘yanıltıcı bilgilendirme yasası’ kabul edilirken çevrimiçi ifade özgürlüğü için karanlık bir gün – Amnesty International

Türk parlamentosunun, sosyal medya platformları ve haber siteleri üzerinde hükümetin kontrolünü sıkılaştırırken yanlış olduğu düşünülen bilgilerin paylaşımını suç sayan “yanıltıcı bilgi yasası”nı kabul etmesine yanıt veren Amnesty International Bölgesel Araştırmacısı Güney Yıldız, şunları söyledi:

Bugün Türkiye’de çevrimiçi ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü için bir kez daha karanlık bir gün.

“Hükümetin son birkaç yılda medya üzerindeki kontrolünün artmasının ardından bugün, bu yeni önlemler Türkiye’nin yaklaşan seçimleri ve sonrasındaki kritik sesleri daha fazla sansürlemesine ve susturmasına olanak tanıyor. Aslında, bilgi güvenliğini sağlamaktan ziyade, yasanın belirsiz tanımlı hükümleri, ‘yanıltıcı bilgi’ yaydığı iddia edilen kişilerin daha fazla cezalandırılmasını kolaylaştırıyor ve sadece bir retweet için insanların üç yıla kadar hapis cezaları almasına neden olabilir.

Bu mevzuat, otoritelerin ifade özgürlüğüne yönelik baskılarını genişletmeleri ve ceza korkusunun getirdiği ürpertici etkiyi artırmaları için yeni fırsatlar açıyor.

“Devletlerin uluslararası hukuka uygun olarak çevrimiçi ifadeyi düzenlemesinde rolü olabilir, ancak bu mevzuat, otoritelerin ifade özgürlüğüne yönelik baskılarını genişletmelerine ve ceza korkusunun getirdiği ürpertici etkiyi artırmalarına olanak tanıyor.”

Arka plan

Yasa cezaları öngörüyor. Ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve kamu sağlığı hakkında yalnızca halkı endişeye sevk etmek, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bilgiler yayan herkes, halkı rahatsız edecek şekilde bir biçimde, bir yıl ila üç yıl arasında hapis cezasına çarptırılacaktır.

Suç, gerçek kimliğini gizleyen veya bir organizasyonun faaliyetleri kapsamında işlenmişse, ceza yarısı kadar artırılacaktır.

12 Ekim’de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türk yetkilileri, 2022 yılının Ekim ayında yapılan acil görüşe dayanarak, bu mevzuatı yürürlüğe koymamaları konusunda uyardı.

Daha fazla bilgi veya röportaj ayarlamak için lütfen [email protected], +44 (0) 20 7413 5566, Twitter: @amnestypress ile iletişime geçin.