Devastating Earthquakes in Southern Türkiye and Northern Syria, December 15th, 2023, Situation Report 30 [EN/TR ... - ReliefWeb

Türkiye’nin Güneyi ve Suriye’nin Kuzeyinde Yıkıcı Depremler, 15 Aralık 2023, Durum Raporu 30 [EN/TR – ReliefWeb]

Türkiye’deki son depremlerin etkileri hakkında yapılan açıklamalara göre, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 11 ilde 50,783 kişi hayatını kaybetti ve 107,000 kişi yaralandı. En fazla felaketin Hatay’da yaşandığı belirtiliyor. Buna ek olarak, 7,302 göçmengün hayatını kaybettiği belirtilirken, bölgelerdeki 150 kişi olduğu da bildirildi.
Depremlerden etkilenen bölgelerde 36,932 binanın yıkıldığı ve 311 bin binanın ise kullanılamaz duruma geldiği belirtiliyor. Deprem nedeniyle 3.3 milyon kişinin evsiz kaldığı, bölgenin ekonomisinin ciddi şekilde zarar gördüğü belirtiliyor. Bölgedeki 8.444 tarihi binanın ise 3.752’sinin zarar gördüğü veya tamamen yıkıldığı biliniyor.

Bu doğrultuda, BM Kalkınma Programı (UNDP) hasar gören kültürel miras binalarının restore edilmesi için küresel bağış kampanyası başlattı. Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar, depremden etkilenen bölgelerin altyapısının yeniden inşası için yatırımlar yapıyor. İler Bankası (ILBANK), bu kapsamda Finlandiya Hükümeti, Avrupa Yatırım Bankası ve Türkiye İş Birliği Çalışmaları kapsamında 400 milyon eurö’luk finansman süreçlerini yürüten kuruluşlardan biri oldu.

Bu doğrultuda, okuyucularımıza, deprem sonrasında yapılan çalışmaların detayları ve bölgenin durumunun önemli olduğu vurgulanarak, bölgede yaşananların hatırlanması ve destek verilmesi gerektiği konusunda bilinçlendirme yapılabilir.