Türkiye's Strategic Move: Savings with Discounted Russian Oil - BNN Breaking

Türkiye’nin Stratejik Hamlesi: İndirimli Rusya Petrolüyle Tasarruf – BNN Breaking

Türkiye’nin Rusya’dan indirimli petrol ithalatı ile ekonomiyi canlandırmak

2023 yılında Türkiye, enerji harcamalarında önemli bir düşüş yaşadı, artan Rusya’dan yapılan indirimli petrol ve rafine ürünlerin ithalatı sayesinde. Bu stratejik hamle yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağladı. Rusya’dan daha düşük bir fiyata, Akdeniz pazarındaki benzer sınıflara göre bir ton başı 25 ila 150 dolar, bir varile 3.3 ila 20 dolar daha az olan Rus dizel yakıtını temin ederek, Türkiye önemli bir mali avantaj elde etti.
İndirimler Sağlanarak Açık Azaltılıyor
Ülke ayrıca ham petrol için varil başı 5 ila 20 dolar arasında indirimler de sağladı. Daha ucuz Rusya petrolünün akışı Türkiye’nin ekonomisini olumlu şekilde etkiledi, ticaret açığının azaltılmasına yardımcı oldu ve bu yıl %30 düşüş gösteren para birimine biraz rahatlama sağladı.
Rekor İthalatlar Ve Beklenen Artış
Kasım ayında Rus Urals ham petrolünde rekor düzeyde 400 bin varil/gün ithalat yaparak Rusya’nın toplam denizyolu petrol ihracatının %14’ünü oluşturarak Türkiye uluslararası petrol pazarında adını duyurmaya başladı. Ülke ayrıca Rus petrol üreticisi Lukoil ile Azeri şirketi SOCAR arasında Türk STAR rafinerisinde rafinaj için yapılan anlaşma sonucu tedarikin artmasını bekliyor.
Batı’nın yaptığı yaptırımlara rağmen Türkiye enerji ithalat stratejisini daha da güçlendirmek için pozisyon aldı. Enerji harcamalarında önemli maliyet düşüşü ve Rusya’dan gelecek olan potansiyel tedarik artışı, Türkiye’ye sağlam bir temel oluşturarak ekonomik toparlanma ve büyüme için zemin hazırladı.