Foreign arrivals in Türkiye hit record 46.7 million before year-end | Daily Sabah - Daily Sabah

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıl sonuna 46.7 milyonla rekor kırdı | Daily Sabah

Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı Kasım ayı itibariyle rekor seviyeye yükseldi ve resmi verilere göre, kritik bir endüstri için olumlu bir yıl olan bu dönemde zirveyi korumak için bir ay daha bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak’tan Kasım’a kadar yabancı turistler yıllık yüzde 10,82 artarak 46,7 milyona ulaştı ve bu, pandemi öncesi seviye olan 42,9 milyonu aştı. Bununla birlikte, yurtdışında yaşayan 6 milyon Türk vatandaşıyla birlikte yılın ilk 11 ayında ziyaretçilerin sayısı 52,74 milyona yükseldi. Kasım ayında Türkiye yalnızca yüzde 1 oranında düşüşle yıllık bazda 2,5 milyon yabancı turisti çekti ve bu, pandemi sonrası dönemdeki ilk düşüş oldu. Bu rakam yine de, 2019 Kasım ayındaki 2,2 milyon seviyesinin üzerindeydi.

Turizm Türkiye için kritik bir gelir kaynağıdır ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti, kritik enflasyonla mücadele etmek için cari açığı azaltmaya odaklanmaktadır. Geçen yıl pandemi sonrası dönemde tüm zamanların rekorunun yakınına geldi ve tüm zamanların en yüksek gelirlerini elde etti, bunun üzerine hükümet yıllık tahminlerini yükseltti. Hükümet bu yıl toplamda 60 milyon turist bekliyordu. Resmi verilere göre, turizm geliri Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 20’den fazla artarak 42 milyar doları aştı. Bu yılın ivmesi, özellikle Almanya ve Birleşik Krallık’tan gelen tatilcilerin yanı sıra Rusya’dan gelen ziyaretçilerin artmasıyla Avrupa’dan gelen turistler tarafından sürdürüldü.

Yılın ilk 11 ayında neredeyse 6,1 milyon Rus Türkiye’yi ziyaret etti ve bu, geçen yılki 4,9 milyondan bir artış gösterdi. Almanya neredeyse 6 milyon ziyaretçiyle ikinci sırada yer alırken, Birleşik Krallık 3,7 milyonla üçüncü sırada yer aldı. Ruslar, Kasım ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçilerin yüzde 9,72’sini oluştururken, onları Almanlar, Bulgarlar, İranlılar ve Gürcüler izledi. İstanbul, yabancı ziyaretçilerin yüzde 34,4’ünü ağırlayarak 11 ayda 16 milyon turisti ağırladı. Ünlü tatil beldesi Antalya, yüzde 31’lik payla 11 ayda 14,5 milyon turiste ev sahipliği yaptı. Edirne, yüzde 9,3’lük bir payla 4,4 milyonu ziyaret eden üçüncü şehir oldu.

Ocak-Kasım dönemi ziyaretçi sayısı, 2022’nin tamamındaki 44,6 milyon turistin üzerine çıkarak, yıllık bazda% 80,3 artış gösterdi ve 2019’daki 45,1 milyon ziyaretçinin hemen altında kaldı. Gelir, pandeminin etkileri azaldıkça ve Rus ziyaretçileri Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra hızla arttıkça yüzde 53,4 artarak neredeyse 46,3 milyar dolara ulaştı. Turizm, Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasına (GSYİH) yaklaşık% 10 katkıda bulunur. Ayrıca, 2022’de konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe yaklaşık 1,7 milyon kişi çalıştı – toplam istihdamın yaklaşık% 5’i.