Ukraine-Russia Peace Is as Elusive as Ever. But in 2022 They Were Talking. - The New York Times

Ukrayna-Rusya Barışı Hala Uzak, Ancak 2022’de Görüşüyorlardı. – The New York Times

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın üçüncü yılında, her iki taraf için askeri zafer için net bir yol bulunmamaktadır. Ateşkes ve gelecekteki bir barış planı için hemen hiç umut bulunmamaktadır. Ancak her iki tarafın da uzlaşılamaz pozisyonlara bağlı kalmaktadır. Ancak, gelecekteki herhangi bir barış anlaşmasında ele alınması gereken konular açıktır ve aslında bu konular, iki yıl önce yapılan müzakerelerin merkezinde yer almıştır. New York Times tarafından incelenen belgeler, aşılması gereken anlaşmazlık noktalarını aydınlatmaktadır.

Savaşın başlamasından iki hafta sonrasına kadar devam eden müzakereler, şimdiye kadar bilinen tek Ukrayna ve Rus yetkililer arasındaki doğrudan barış görüşmeleridir. Ancak taraflar, savaşa direnemeden müzakereler başladı ve bir anlaşmaya varmadan önce Ukrayna’nın gelecekteki güvenliğini garanti altına alması gerekiyordu. Bugün, yüz binlerce insanın ölümü ve yaralanmasının ardından, Moskova ve Kiev, tam ölçekli işgalden bu yana hiç olmadığı kadar barışa uzak görünüyor. Ancak Ukrayna ve Rusya doğrudan müzakerelere geri dönebilir ve bu belgelerde ortaya çıkan konular, işgal edilen Ukrayna bölgelerinin durumu ve Ukrayna’nın gelecekteki güvenlik garantileri, ilgili olmaya devam edecektir.

Başlangıçta Rusya, Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’nın bir parçası olarak tanımasını istedi. Ancak her iki taraf 15 Nisan itibariyle Kırım’ı anlaşmalarından çıkarmayı kabul etti ve bu durum, Ukrayna’nın bunu tanımaksızın Rus işgali altında bıraktı. Belgelerin incelenmesi, tarafların silah seviyeleri, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne potansiyel üyelik koşulları ve Rusya’nın iptal edilmesini istediği belirli Ukrayna yasaları gibi konularda çatıştığını göstermektedir.

Belgelerde yer alan Rusya’nın talepleri, Kiev’deki insanların “Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin Ukrayna’nın eski Donetsk ve Lugansk bölgelerinin idari sınırları dahilindeki bağımsızlığını tanır ve bu bağlamda ulusal yasalarında kapsamlı değişiklikler getirecektir.” şeklinde tanınmasını içeriyordu.

Ancak, barış müzakereleri hakkında şimdiye kadar çok az bilgi biliniyordu ve son iki yılda sızdırılan bilgiler her iki tarafın savaş zamanı konuşma noktalarına sıkıştırıldı. Bu belgeler ilk kez tamamen yayınlanmıştır ve anlaşmaya varılamayan detayların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu belgeler, Ukrayna ve Rusya’nın doğrudan müzakerelere geri dönmesi durumunda tartışmaların devam etmesi gereken konuları ortaya koymaktadır.