'Uyutma' değil 'ötenazi'! Sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesi TBMM'de - Cumhuriyet

‘Uyutma’ değil ‘ötenazi’! Sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesi TBMM’de – Cumhuriyet

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler yapılacak. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, son 20 yıl içinde 2,5 milyondan fazla sokak köpeğinden 550 bine yakınının sahiplendirildiğini belirtti. Ancak, sokak hayvanları konusunda alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını vurguladı. Kuduz riski ve hayvan hastalıklarının insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Güler, kanunun merkezine insan, hayvanları koruma, çevreyi koruma ve toplum sağlığını koruma konularını yerleştireceklerini ifade etti.

Kanunun hedefinin sadece hayvanları korumak değil, aynı zamanda insan hayatını, toplum sağlığını korumak olduğunu belirten Güler, kanunun uygulama alanını değiştireceklerini de söyledi. Sahipsiz sokak köpeklerinin barınaklardan alınması, nitelikli barınma alanlarının oluşturulması, sahiplendirme süreçlerinin teşvik edilmesi gibi önlemlerin yanı sıra, kısırlaştırma ameliyatları için ekipman desteği sağlayacaklarını açıkladı. Ancak, bazı köpeklerin sahiplendirme için uygun olmadığını ve ötenazi yolunun da bu durumlar için bir çözüm olduğunu belirtti.

Kanun, belediyelere de bazı yükümlülükler getiriyor. Sahipsiz köpeklerin bakımı ve barınması için belirlenen bütçenin kullanılması zorunlu kılınıyor. Belediyelerin yeni uygulamaya geçiş dönemi süresi 2028 yılına kadar uzatıldı. Ayrıca, bu süre zarfında belediyelerin bütçe imkanlarını kullanmamaları halinde cezai yaptırımlarla karşılaşabilecekleri belirtiliyor. Sahiplendirilen köpeklerin sokağa bırakılması, başka ilçelerin sınırlarına taşınması gibi durumlara da idari para cezaları öngörülüyor.

Güler, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, hayvanların sahiplendirilme sürecine ilişkin ayrıntılar verdi. Barınaklarda kalan hayvanların bakımlarının ve yaşam kalitelerinin arttırılması, zarar veren köpeklerin ayrıştırılması gibi konuların veteriner barınak yetkilileri tarafından belirleneceğini belirtti. Ayrıca, hayvanlara eziyet etmeden ötenazi yapılmasının önemine de değindi.

Sonuç olarak, Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerle sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik daha etkili ve kapsamlı önlemler almayı amaçlayan bir adım atılmış olacak. Bu düzenlemelerin hayvanların ve toplum sağlığının korunması konusunda önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir.