Vietnam Başbakanı, Bugün Turkiye ziyaretini tamamlıyor – Yabancı Kısa haber

Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh bugün Türkiye’ye yaptığı devlet ziyaretini tamamlıyor. Pham, Türkiye’ye liderlik eden ilk Vietnam Başbakanı olarak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer seçilmiş yetkililerle bir araya geldi. Türkiye, geçen yıl 2 milyar doları aşan ikili ticaret ile Orta Doğu’daki Vietnam’ın önde gelen ticaret ortağıdır. Bu seyahat sırasında Pham ve Türk mevkidaşı Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ikili ticareti 4 milyar dolara çıkarmayı kabul ettiler.

Orta Doğu’nun en büyük yabancı yatırımcısı olan Türkiye, deneyimli Türk firmalarıyla ortak girişimler sayesinde Vietnam’a değerli proje yönetimi deneyimi sunarak ikili ticareti artırmaya hazır durumdadır. Türk liderliğindeki konsorsiyumun, dikkat çeken Long Thanh uluslararası havaalanını inşa etmek için bir teklifi kazandığı yatırım işbirliğin bir örneğidir. Bu konsorsiyumda Türk firması IC Istas, 10 Vietnam şirketinden oluşan bir gruba liderlik ediyor. Bu tür işbirlikleri, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirebilecek gerçekçi bir perspektif sunmaktadır.

Yakın veya orta vadeli gelecekte beklenen Türk-Vietnam ortak havayolu girişimi gibi daha fazla ortak girişim, ikili ticaret büyümesinde önemli bir bileşeni kolaylaştıracaktır. Bu tür bağlantılar, Türkiye’nin ASEAN içinde ticaret büyümesini artırma konusunda bir kapı açacaktır. Bu yolculuk boyunca sağlanan görüşmeler ve anlaşmalar, bu iki önemli ülkenin ekonomik işbirliğini güçlendirmesine olanak sağlayacak. Türkiye ile Vietnam arasındaki işbirlikler, Asya Pasifik bölgesindeki daha geniş işbirlikler için bir temel oluşturacak ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyecektir. Bu ziyaret, Türkiye ve Vietnam arasındaki ilişkilerin gelecekte daha da gelişerek, yatırımların, ticaretin ve kültürel değişimlerin artacağını işaret etmektedir. Bu gibi ziyaretler, iki ülke arasında güçlü bir işbirliğinin başladığını ve gelecekte daha fazla fırsatı beraberinde getireceğini göstermektedir.