Warren Buffett Just Sold $21 Billion in Apple Stock. Here's Why. - The Motley Fool

Warren Buffett Just Sold $21 Billion in Apple Stock. Here’s Why. – The Motley Fool

Apple, Warren Buffett’ın uzun zamandır favori şirketlerinden biri olmuştur. Peki, neden 2024 yılında bu hisseyi satıyor? 100 milyon doları aşan yatırımları olan herhangi bir yatırım kuruluşu, bu işlemleri gerçekleştirdiği çeyreği takiben 45 gün içinde ticaret faaliyetlerini açıklamak zorundadır. Daha sonra bu bilgiler kamuya açıklanır ve yatırımcılar, Warren Buffett ve Berkshire Hathaway gibi büyük isimlerin ne yaptığını takip edebilir.

Berkshire Hathaway, ilk olarak 2016 yılında Apple hisselerini satın aldı, ancak son zamanlarda bu hisse senetlerini satıyor. Berkshire, ilk çeyrekte Apple’ın tahmini değeri olan 116 milyon hisseyi satmaktadır. Bunun sebebi ise kârları realize etmek ve kurumsal kârlara uygulanan düşük vergi oranından faydalanmaktır.

Apple hisselerini 2016 yılında satın almaya başladığında, şirket tamamen farklı bir konumdaydı ve büyümekteydi. Ancak şu an için durum farklı, Apple artık eskisi gibi büyümüyor ve ucuz değil. Berkshire, hisselerin satışından kazanç elde ederken vergileri ödemek zorunda kalacak. Şu anda geçerli olan kurumsal vergi oranı %21 ve yüksek vergiler gelmesi durumunda Berkshire’ın bu kârları realize etmesi gerekebilir.

Buffett’ın ve diğer paydaşların Apple hisselerini satmaya devam etmeleri için başka sebepler de mevcut. Apple artık eskisi gibi büyümüyor ve ucuz bir şirket değil. Apple, son zamanlarda gelirinin zirvesine ulaştı ve düşmeye başladı. Bu, yatırımcıların görmek istemediği bir trend.

Apple, yapay zeka gibi büyüyen endüstrilerde güçlü ürünlere sahip olan büyük teknoloji şirketleri Meta Platforms ve Alphabet gibi şirketlerden daha yüksek bir değerlemeye sahip. Apple’ın henüz bir yapay zeka stratejisi açıklamadığı ve son zamanlarda etkili bir ürün piyasaya sürmediği düşünülüyor. Bu nedenle, şu anda yatırım yapabileceğiniz Apple’dan daha iyi teknoloji şirketleri olduğu düşünülüyor.