Why Netflix has joined Apple, Amazon, Disney and other streamers in the battle for live sport - The New York Times

Why Netflix has joined Apple, Amazon, Disney and other streamers in the battle for live sport – The New York Times

Merhaba! Şu anda aboneleri elinde tutmanın bir yolu olarak canlı spor yayınlarına yönelen akıllı yayıncılar arasında büyük bir mücadele var, özellikle ABD’de. Netflix Noel Günü iki NFL maçını yayınlamayı planlıyor, bu da akıllı yayıncıların artık aboneleri tutmak için canlı sporu hedeflediğini gösteriyor. Netflix, gelecek Ocak ayından itibaren 10 yıl boyunca WWE’nin bayrak gemisi haftalık güreş gösterisi Raw’ı yayınlamak için 5 milyar dolar ödedi. Apple, gelecek yaz ABD’de düzenlenecek genişletilmiş İlk Kulüp Dünya Kupası’nı göstermek için FIFA ile anlaşmaya yaklaşıyor. İngiltere’nin Sky Sports’u aynı anda 100 canlı etkinlik gösterecek yeni bir yayın hizmeti başlatıyor. Amazon Prime NBA’yi hedefliyor ve 2024-25 sezonunda 17 Şampiyonlar Ligi maçını yayınlayacak. Disney’e ait Walt Disney Company’e ait ESPN, Fox Corp ve Warner Bros ile Venu Sports adlı yeni bir hizmette bir araya geliyor.

Bu canlı spor neden birdenbire bu kadar çekici hale geldi ve neyi değiştirdi? Akıllı yayıncılar bu pastadan pay almayı hedeflerken neler yaşanacak? Netflix şimdiye kadar belgeseller üzerine yoğunlaştı, ancak son zamanlarda Netflix Kupası, Formula 1 yarışçıları ve profesyonel golfçüler ve tenisçilerle ilgili tek olaylar gibi one-off etkinliklerle canlı yayına daha fazla inmeye başladı. Ocak ayında WWE’nin Raw’ını 10 yıl boyunca yayınlama konusunda karlı bir anlaşma yaptı ve 20 Temmuz’da eski dünya ağır sıklet şampiyonu Mike Tyson ve YouTuber Jake Paul arasındaki bir boks maçını yayınladı. Ancak NFL maçlarını yayınlama anlaşması, ABD yayıncılık alanının önemli varlıklarından biri olan NFL ile özellikle önemli bir değişiklik hissettirdi.

Netflix’in baş içerik sorumlusu Bela Bajaria, “Geçen yıl büyük bir canlı bahis yapmaya karar verdik – komedi, reality TV, spor ve dahası gibi geniş alıcı kitlesine hitap eden etkinliklere dokunmak” diyor. “NFL futbolunun izleyici çektiği başka canlı yıllık etkinlik yok.” Spor hakları danışmanı David Murray, Netflix’in abone sayılarının düzeldiğini, canlı sporun yeni kitlelere ulaşmanın bir yolu olduğunu belirtiyor. Murray, “Netflix, hiç spor yapmadan başladı, sonra ‘Drive To Survive’ gibi spor belgeselleri yapmaya başladı ama abone sayılarının artmadığı bir eğilim var. Canlı sporun gerçekten değerli olabileceği yer, insanların izlemek istediği düzenli içerik sunmasıdır. Spor izleyici getirir, belirsizlik getirir, bu yüzden çok mantıklıdır, ancak iş modellerini oldukça dramatik bir şekilde değiştirmek ve muhtemelen oldukça büyük miktarlarla anlaşma yapmak anlamına gelir.” şeklinde açıklıyor. Netflix, bunu bir pazarlama aracı olarak kullanabilir. Listenercontent: Eğer ciddi bir hale gelirse, kar topu gibi büyür ancak henüz o noktaya gelmedik” dedi.
Ampere Analizi Araştırma Müdürü Jack Genovese ise NFL anlaşmasının Netflix için önemli ve anakara olarak oldukça cazip olduğunu ve şirketin stratejisinin değiştiğini, daha fazla önem verildiğini belirtiyor. “Yıllardır Netflix’in odak noktası aboneler üzerindeydi, ancak artık içerik izlenme süresi çok daha önemli,” diye ekliyor. Bu nedenle, sporlar kitleleri etkileyebilir ve Netflix gibi dikkat çekmek ve ekstra bir şeyler sunmak için canlı maçları yayınlamak farklıdır şeklinde. “Kurulmuş olan bazı yayın platformları için, belki de bir tek oyun ya da sınırlı bir paket, büyük bir hak bölümünün yerine ilgilerine daha çok hizmet edebilir. Gelecekte Premier Lig için mücadele eden Netflix’i göz ardı etmem. Yakın geçmişte, Peacock’un Amerikan Yayıncısı NBC’ye ait olduğunu unutmayın. Premier League, 2025-26’dan itibaren maçlar yayınlamayacak. Bununla birlikte, mevcut dönemde iki zaman diliminde 20 maçı gösteren Aralık’ta iki yuva. DAZN, milyarder Sir Len Blavatnik’in kurduğu bir yayın hizmeti, belki de uyarıcı bir hikaye anlatır. Şirket 2022’de İngiliz futbol haklarını elde edemediği için 1 milyar dolardan fazla kaybetti. Comcast’in sahibi olan Sky ise abone tabanını sağlamlaştırmak için Ağustos’ta başlatılacak yeni Sky Sports+ yayın hizmeti duyurdu. Bu, Sky’ın yeni hizmetinde farklı spor dallarında yaklaşık 100 etkinlik göstermekle birlikte, gelecek sezonun açılış haftasında EFL’deki her maçın yayınlanmasını sağlayacak.”

Netflix’in canlı spor arenasına girmesi ile birlikte, rakiplerinin büyük bir ilgiyle izlediği ve dikkatle sonraki adımlarını planladığı görülüyor. Canlı spor hakları için yapılan harcamalarla ilgili Ampere Analizi, bu işletme türlerine 2024 yılına kadar 9,8 milyar dolar civarında harcama yapıldığını tahmin ediyor. Apple, yeni bir Dünya Kulüpler Kupası turnuvasını canlı yayınlamak için FIFA ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir anlaşma yapmaya yaklaşıyormuş. Halihazırda, Apple Major League Baseball’ı yayınlama hakkını satın almış bulunmakta ve ayrıca 10 yıl, 2.5 milyar dolarlık bir anlaşma dahilinde yaklaşık 1= 0 büyük bir garanti gelir elde edilen ilk büyük ABD ligiyle birlikte Major League Soccer’ı yayına başlatmış bulunmakta. TNT Sports’un da 2024-25 sezonuna kadar olan üç sezon boyunca toplam 533 diğer maçı göstereceği kulüp finallerinin yayın haklarını elinde bulundurduğunu. Bu, Premier Lig maçları olmasa da, mevcut devir için Aralık ayında iki slotunda 20 maçı yayınlar hale gelmiş durumda.
Lu Protokol Yasaları mefhumunca telif hakkına tabidir.