Summer wildfires plague Greece and Turkey. The worst ones have been contained - The Associated Press

Yaz yangınları Yunanistan ve Türkiye’yi etkiledi. En kötüleri kontrol altına alındı – Associated Press

Atina, Yunanistan’dan bildiren bir haber ajansına göre, birçok Yunan itfaiyecisi ve su bombalama uçağı, Atina’nın kenarlarında büyük bir orman yangınını kontrol altına almayı başardılar ve yakındaki iki yerleşimi tahliye etmeye zorladılar. Yunanistan’ın Akdeniz komşusu Türkiye’yi de etkileyen yaz orman yangınları, iki köyün tahliye edilmesine neden oldu, ancak herhangi bir yaralanma rapor edilmedi.

Atina yakınlarındaki yangının genellikle kontrol altına alındığı ancak itfaiyecilerin yangının tekrar alevlenmesini önlemek için akşam boyunca alarma geçeceğini söyledi. Rüzgarlı, sıcak ve kuru hava yangını daha da kötüleştirirken, kasıtlı olarak çıkarıldığı görünüyordu.

Yangın, Atina’nın 30 kilometre güneyinde bulunan Vari yakınlarındaki seyrek olarak yerleşik bir alanda küçük çalılıklar ve zeytin ağaçlarında başladı. Rüzgar yer yer fırtına hızına ulaşırken, polisin bazı sakinleri evlerinden uzaklaştırmak için görevlendirildi.

Yangın hakkında önce raporlanan herhangi bir zararın henüz doğrulanamayacağını söyleyen itfaiye servisi, 140’tan fazla itfaiyeci, 16 su bırakma uçağı ve helikopterlerin yangını kontrol altına almak için çalıştığını açıkladı.

Klimalar ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, yangının büyük olasılıkla kundaklama sonucu başladığını belirtti. Yunanistan’da son günlerde ısınan yaz sıcaklıklarıyla birlikte pek çok yangın çıktı, ancak genellikle ciddi hasara neden olmadan söndürüldüler.

Yangın servisi sözcüsü, bu hava koşulları nedeniyle Çarşamba gününün “çok zor bir gün” olduğunu belirtti. Kuru, sıcak bir kışın ardından Yunanistan’ın kurak ve sıcak yazları yangınlara karşı daha hassas hale getirdiği uyarıldı.

Türkiye’de ise, Çanakkale ilinde çıkan orman yangınları kontrol altına alınmıştır. Çıkan yangınların bazıları tarım atıklarının yanması sonucu ormana sıçradı. I. Dünya Savaşı’nda yoğun çatışmaların yaşandığı Gelibolu yarımadasında iki köy tahliye edilirken, yangın nedeniyle bölgedeki birçok tarihi anıt ziyaretçilere kapatıldı. Batı Türkiye’de dört farklı yangın da rapor edilmiştir.