New documentary, Movement, spotlights Istanbul's underground club scene: Watch - DJ Mag

Yeni Belgesel Hareket, İstanbul’un yeraltı kulüp sahnesine odaklanıyor: İzle – DJ Mag

İstanbul’un yeraltı kulüp sahnesini konu alan yeni bir belgesel şimdi çevrimiçi olarak izlenebilir. Benjamin Muasya tarafından yönetilen Movement, Y.unan ve Nene H tarafından kurulan queer odaklı, kadın öncülüğünde Türk kolektifi Sirän, şehrin sahnesinin “godmother”ı Kübra tarafından yürütülen etiket ve parti serisi XSM ile QTBIPOC sanatçı ve mücadeleyi konu alan MX Sur’a odaklanıyor.

Belgesel, bu organizasyonların ve onların arkasındaki bireylerin geçmişini ve köklerini inceleyerek sosyo-politik bağlamları keşfederken, toplum için belirsiz bir geleceğe dair büyük sorular sormaktadır. Hikaye, Sirän ve Kopenhag promotorları Endurance arasındaki işbirliği partisi üzerine odaklanmaktadır. Burası, Türk ekonomik krizi, gürültü şikayetleri, kentsel dönüşüm ve mekan kısıtlamaları karşısında gerçekleşmektedir.

Muasya, “Yeraltı dans pistleri, bağlantı, ifade ve içsel keşif için bir sığınaktır, ancak küresel olarak kentselleşme, ticarileşme ve siyasi baskı tehditleriyle karşı karşıyadır” dedi. “Bu belgesel, bu hayati alanları korumak için mücadele eden toplulukların direncini keşfeder ve dans pistinin yalnızca bir parti yapılacak bir yer olmadığını, değişimin bir platformu olduğunu kanıtlar.”

Nene H ise “İstanbul sahnesinde yer almak istedim çünkü halkıma ve kültürüme geri vermek istedim. Ve uzun bir süre ondan uzak kaldım çünkü buranın ne kadar iyi olduğunu biliyordum, bu yüzden fırsat bulduğumda hemen trenin üzerine atladım. Bu uluslararası dayanışmadan gelen kazancın tek yönlü olmadığını düşünüyorum. Onlar da bize çok şey kazanıyorlar, direnişi görmek, insanların hala mutlu olduğunu görmek ve insanların hala başarılı olduğunu görmek.”

Kübra ise “Onur çoğuldur. Bu, toplu olarak ulaştığımız ‘bir’ dir ve bu ‘bir’ her zaman herkes içindir. Geleceğimizi onurla hayal etmeli ve düşlemeliyiz. Gelecek, mücadelelerimizi, acılarımızı ve gözyaşlarımızı küçük taze mücevherlere döküp hakkıyla köpürttüğümüz yerdir. Bu mücevherler biziz. Dönüşüm yolumuz, kolektif olarak var olduğumuz ve yüksek sesle söylediğimiz geçit töreni bölgeleri oluşturur: ‘Buradayız!’. Var oluşumuz onurdur: Nefes almaya ve gururla parlamaya devam etmek için yürüyüşümüzdür.”

Danimarka başkenti Kopenhag merkezli bir stüdyo olan Morph Films tarafından üretilen belgeselde Türkiye ile Avrupa arasındaki bağlantılar da güçlü bir tema oluşturuyor. Film, Kopenhag’daki Endurance’da tıklanmış bir seyirci önünde galasını yaparken, İstanbul’da Berlin’in Herrensauna ile işbirliği yaparak da gösterim yaptı.

Amsterdam’daki Spielraum, Londra’daki FOLD, Lizbon’daki Mina ve Tiflis’teki Bassiani gibi mekanlar da “film konuları hakkında şehirlerinde farkındalık yaratmak için görevlendirildi.” Movement, Morph Film’in YouTube kanalı üzerinden izlenebilir.

Ocak ayında Nene H, DJ Mag’in Seçimler serisinde yer aldı ve Anadolu transinden sürükleyici techno’ya uzanan bir çalma listesi derledi. Aynı dönemde, ‘Fix & Break feat. Bubblegun’ı da yayınladı. 2023’te, “temsil edilmemiş arka planlardan sanatçıları platforma çıkarmak” için UMAY isimli etiketi başlattı.