New regulation mandates visible price lists in restaurants, cafes - Hurriyet Daily News

Yeni düzenleme restoran ve kafelerde görünür fiyat listelerini zorunlu kılıyor – Hürriyet Daily News

YENİ FİYATLANDIRMA YÖNETMELİĞİ RESTORANLAR, KAFELER VE PASTANELER TARAFINDAN TİCARİ İŞLETMELERDE YAYINLANMALI

Yeni bir yönetmelik gereği ticari işletmelerin 2022 yılı başından itibaren giriş kapılarında ve masalarda fiyat listelerini açıkça sergilemeleri gerekiyor. Ticaret Bakanlığı’nın 19 Aralık tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan direktifi, yiyecek ve içecek hizmeti sunan tüm işletmeleri kapsıyor ve tarifeleri ve fiyat listelerini detaylandıran belgeler, işaretler ve panoların yerleştirilmesini gerektiriyor. Bu karar, sektördeki artan fiyatlar ve tutarsız fiyatlandırma uygulamalarına yönelik endişelerin ardından alındı.

Şu anda, birçok işletme geleneksel menüler veya QR koduyla erişilebilen dijital alternatifler gibi ürün fiyatlarını iletmek için kullanılıyor. Özellikle bazı menülerde fiyatların olmaması, Bakanlık’ın müdahale etmesine yol açtı. Yeni düzenleme, tüketicilerin yemek seçimlerini yapmadan önce girişte sergilenen fiyatları incelemesine izin vererek tüketicileri güçlendirmeyi amaçlıyor.

Belirli Avrupa ülkelerinde uygulanan sistemlerden esinlenen bu girişim, özellikle ülkeyi ziyaret eden yabancı turistler için iletişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Tedbirin, genellikle yüksek turist mevsimlerinde, ziyaretçi sayısının ve döviz kurlarının lehine olan istismarcı fiyatlandırma stratejilerini dizginleyeceği öngörülüyor.

Bakanlık, 19 Aralık tarihli bir yazılı açıklamada, yönetmeliğin tüketici koruma yasası ve fiyat etiketi yönetmeliği ile uyumlu olduğunu, “ekonomik çıkarları korumak” ve tüketicilerin “doğru ve eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak” vurgulayarak savundu. Bu adım, sektördeki fiyatların enflasyon oranlarını ve işletme maliyetlerini aşarak yükseldiğine dair artan tüketici şikayetlerine bir yanıt olarak geliyor.

Açıklamada, yönetmelik uygulamadan önce sektörü temsil eden ilgili mesleki kuruluşlardan görüş alındığı ve bu yaklaşımın yılın ilk 11 ayında 65.375 şirketin incelendiğini gösteren en son rakamları içerdiği de belirtildi. Yetkililer, yönetmelik ihlali tespit edilen 20.209 şirkete toplam 37.02 milyon TL (1.27 milyon dolar) idari para cezası uygulandığını, fiyat etiketleri ve fiyat listelerine odaklanan denetimlerin yeni yılda da devam edeceğini belirtti.