New tramline to connect central Istanbul districts - Hurriyet Daily News

Yeni tramvay hattı Merkezi İstanbul ilçelerini birleştirecek – Hürriyet Daily News

İstanbul Belediye Meclisi, şehrin Asya tarafındaki üç semtini birbirine bağlamayı hedefleyen yeni bir tramvay hattı projesini onayladı. Daha önce “AnadoluTRAM” adı verilen yeni tramvay hattı, Üsküdar, Kadıköy ve Maltepe ilçelerini birbirine bağlamak üzere tasarlanmıştır. Belediye tarafından 11 Haziran’da yapılan meclis toplantısında çoğunlukla oylarla onaylanan öneri, yaklaşık 17 ay içinde tamamlanması planlanan bir projedir. Kadıköy’den Maltepe’ye kadar yolculuk eden dolmuşların kaldırılacağı ve park halindeki arabaların artık bir engel oluşturmayacağı bu proje, trafik akışının iyileştirilmesini destekleyecek.

Ulaşım ve Trafik Komisyonu ile İmar ve Ulaştırma Komitesi’nin ortak raporuna göre, hat güzergahında tekerlekli araçların trafiğe kapatılacağı ve yaya önceliğine büyük bir önem verilerek sokak düzenlemelerinin yapılacağı öngörülmektedir. 21,3 kilometre uzunluğunda olacak olan ve 33 duraktan oluşacak olan hat, Üsküdar Meydanı’ndan başlayacak, Kadıköy iskelesine kadar devam edecek ve Maltepe ilçesine erişim sağlayacaktır.

Yeni hat, tahmini olarak 2027 yılında 198,964, 2040 yılında 277,302 ve 2050 yılında 312,356 yolcu taşıyacak ve yeni tasarlanan Yenidoğan-Söğütlüçeşme metro hattı ile ve Söğütlüçeşme durağında Marmaray ile entegre olmayı planlamaktadır. Önceden tamamlanan proje fizibilite çalışması ile tramvay hattının Ümraniye-Ataşehir-Göztepe ve Dudullu-Bostancı olmak üzere diğer iki ana metro hattı ile bağlantısı olacaktır.

Bu heyecan verici projenin hayata geçirilmesiyle İstanbul’da ulaşımda önemli bir gelişme sağlanacaktır. Yolcuların daha güvenli ve hızlı bir şekilde seyahat etmeleri sağlanacak, şehir trafiği rahatlayacak ve yayalar için daha güvenli alanlar oluşturulacaktır. Belediye Meclisi’nin aldığı bu karar, İstanbul’un ulaşım altyapısını güçlendirme konusundaki kararlılığını ve gelecek için planladığı projeleri destekleme çabalarını göstermektedir. Bu yeni tramvay hattı, şehrin gelişimine ve sürdürülebilir bir ulaşım ağına katkıda bulunarak gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir İstanbul yaratmayı hedeflemektedir.